CARA JUAL RUMAH SUBSALE

CARA JUAL RUMAH PASARAN SEKUNDER /SUBSALE

Sila ambil perhatian ini adalah lebih fokus kepada cara jual rumah subsale

Proses menjual hartanah ( jual rumah, jual tanah, jual hartanah komersial dan lain- lain) merupakan satu proses yang panjang dan memakan masa yang lama untuk diselesaikan kerana melibatkan banyak pihak.

Kami akan memberikan khidmat nasihat untuk penjualan (harga yang sesuai untuk dijual), semak harga pasaran, mengunakan medium pengiklanan berbayar untuk mendapatkan potensi pembeli lebih cepat dan menyediakan panel bank dan peguam.

Segala urusan lain seperti Pejabat Tanah dan LHDN juga akan diuruskan sehingga selesai proses. Tuan/Puan hanya duduk bertenang dan kami akan uruskan.

Jika Tuan/Puan , ingin menyemak harga pasaran sahaja juga boleh isi borang dibawah dan kami akan hubungi segera.

LANGKAH PERTAMA : SEMAK KELAYAKAN PINJAMAN

1. Pastikan anda masih menyimpan semua dokumen penting seperti :
  • Salinan Geran atau Strata
  • Perjanjian Jual Beli (SPA)
  • Salinan bil-bil cukai terkini
  • dan lain-lain
2. Kenalpasti jenis Hakmilik dan Status Hakmilik geran anda.
3. Sila semak juga bahagian Syarat Nyata, Sekatan Kepentingan, Kegunaan Tanah dan lain-lain di dalam geran.
4. Syarat lain seperti rumah kos rendah , sederhana rendah, dan lain-lain kerana setiap negeri mempunyai syarat yang berlainan.

TIPS 2 : SEMAK HARGA PASARAN ("MARKET VALUE")

1. Sebelum menentukan harga jualan, pastikan anda telah menyemak dahulu harga pasaran terkini. Hal ini kerana harga pasaran boleh berubah sama ada naik atau turun mengikut perubahan tahun dan keadaan semasa hartanah dan kawasan tersebut.
2. Elakkan menjual diatas harga pasaran,ini akan menyebabkan pembeli sukar membuat pinjaman dan melambatkan penjualan. Hal ini kerana, pembeli akan membandingkan harga jualan rumah anda dengan kawasan sekitar. Jika harga melebihi harga pasaran (market value) , pastinya pembeli tidak akan memilih rumah anda.
3. Cara semak :
  • Melalui Perunding Hartanah atau Ejen Hartanah secara percuma. KLIK DISINI
  • Khidmat Juru Nilai Professional
  • Bank (anda perlu tahu bahawa penilaian setiap bank adalah berbeza, semak sekurangnya 2 atau 3 bank untuk membuat perbandingan.)

TIPS 3 : HARGA JUALAN VS HARGA PASARAN

1. Dalam hal ini, anda perlu membuat analisis tentang harga jualan di sekitar kawasan terdekat untuk mengetahui berapa harga jualan semasa pesaing atau hartanah yang telah terjual dalam beberapa tahun terkini. Anda boleh semak di portal hartanah atau terus hubungi ejen hartanah untuk mendapatkan maklumat.
2. Harga yang dipilih perlulah bersesuaian mengikut kondisi dengan pesaing lain. Jika jual terlalu tinggi berbanding unit lain, besar kemungkinan hartanah anda akan lambat terjual.

TIPS 4 : IKLAN

1. Selepas anda yakin kesemua maklumat berkaitan rumah anda betul, mulakan langkah pertama untuk iklankan rumah. Kebanyakan portal hartanah adalah berbayar dan hanya Perunding Hartanah atau Ejen Hartanah sahaja yang boleh mengunakannya.
2. Pastikan gambar untuk pengiklanan menarik serta maklumat berkaitan hartanah adalah tepat.

TIPS 5 : VIEWING DAN RUNDINGAN HARGA

1. Pastikan pembeli telah semak kelayakan pinjaman sebelum datang "Viewing" , jika pembeli yang datang melalui Ejen Hartanah, mereka akan ditapis kelayakan pinjaman dan dimaklumkan dengan seperti persediaan deposit dan kos-kos lain yang perlu dibayar.
2. Selepas sesi "Viewing" , sekiranya pembeli berminat langkah seterusnya ialah rundingan harga.

TIPS 6 : LANTIK PEGUAM

1. Sekiranya anda menerima tawaran pembeli yang ingin membeli rumah anda, sila pastikan wang deposit tersebut dimasukkan ke akaun peguam yang dilantik untuk memegang amanah itu. Hal ini untuk langkah keselamatan, kerana selepas pembeli membayar wang deposit mereka akan memohon pinjaman dahulu. Kesemua proses pinjaman ini perlu dilakukan sendiri oleh pembeli. Sekiranya pinjaman pembeli tidak lulus, wang tersebut perlu dikembalikan kepada pembeli dan anda perlu mencari pembeli yang lain.
2. Untuk mengelakkan kejadian itu berlaku, anda boleh melantik Perunding Hartanah atau Ejen Hartanah kerana mereka mempunyai jaringan yang luas untuk membantu pembeli dalam urusan pinjaman bank atau LPPSA. Setiap agensi mempunyai panel bank yang berpegalaman luas dalam menguruskan pinjaman hartanah. Panel peguam juga akan disediakan oleh agensi untuk memudahkan urusan.

TIPS AKHIR : SENTIASA "FOLLOW UP" PEMBELI DAN PEGUAM

1. Selepas pinjaman pembeli lulus dan anda telah tandatangan Surat Perjanjian Jual dan Beli (SPA) , proses seterusnya akan diuruskan oleh peguam pinjaman, peguam pembeli dan peguam tuan rumah (anda). Proses ini panjang dan ambil masa berbulan-bulan, atau boleh jadi lebih dari setahun (mengikut keadaan situasi kes).
2. Kerap "follow up" pembeli dan peguam untuk mengetahui perjalanan kes dan mengelakkan sekiranya berlaku kelewatan untuk mengelakkan bayaran denda (penalti lewat). Jika anda mempunyai apa-apa soalan lain boleh hubungi kami untuk khidmat nasihat dan lantikan ejen.